Videre utfordres tradisjonell profesjonsforståelse, blant annet ved at de ansattes utbytte av å være i en bestemt profesjonell relasjon løftes fram.
Gunnhild Ruud Lindvig
Ph.d.-kandidat
Gunnhild Ruud Lindvig fra Fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved UiA disputerer for ph.d.-graden med avhandlingen «Hjelpsomme relasjoner i bofellesskap. Et bidrag til kunnskapsbasert praksis» mandag 10. mai 2021.
Hun har fulgt doktorgradsprogrammet ved Fakultet for helse og idrettsvitenskap ved UiA.
Doktorgraden er finansiert av Stiftelsen Dam i samarbeid med Rådet for psykisk helse.
Hensikten med studien var å få kunnskap om relasjoner mellom ansatte og beboere i bofellesskap for mennesker med alvorlige rus- og/eller psykiske problemer, med fokus på hva som kan erfares som hjelpsomt i en slik relasjon.
Beboere ble intervjuet om en relasjon til en ansatt de selv opplevde at var til hjelp. I neste omgang ble de beskrevne ansatte intervjuet om den samme relasjonen.
Studiens funn utfyller tidligere relasjonsfokuserte studier innen psykisk helse- og rusarbeid på flere måter:
Videre utfordres tradisjonell profesjonsforståelse, blant annet ved at de ansattes utbytte av å være i en bestemt profesjonell relasjon løftes fram.
I forlengelsen av dette, stilles det spørsmål ved recovery-orienterte idealer om selvstendighet og uavhengighet, fordi studiens funn knyttet til det gjensidige i relasjonene minner oss om at vi alle er mennesker som står i et gjensidig avhengighetsforhold til hverandre.
Prøveforelesning og disputas finner sted digitalt i konferanseprogrammet Zoom (lenke under).
Disputasen blir ledet av dekan, professor Anders Johan Wickstrøm Andersen, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Universitetet i Agder.
Oppgitt emne for prøveforelesning: «Bedringsprosesser og medborgerskap. Hva innebærer begrepene om ‘recovery’ og ‘citizenship’? Hvilken rolle kan disse forståelsesmodellene ha i psykisk helse- og rusfeltet?»
Tittel på avhandling: «Hjelpsomme relasjoner i bofellesskap. Et bidrag til kunnskapsbasert praksis»
Søk etter avhandlingen i AURA - Agder University Research Archive, som er et digitalt arkiv for vitenskapelige artikler, avhandlinger og masteroppgaver fra ansatte og studenter ved Universitetet i Agder. AURA blir jevnlig oppdatert.
Kandidaten: Gunnhild Ruud Lindvig (1980, Tananger i Sola kommune) Spesialpedagog med mastergrad i dramapedagogikk, Høgskolen i Bergen (2007).
Arbeider nå som universitetslektor ved Institutt for psykososial helse ved Universitetet i Agder.
Førsteopponent: Førsteamanuensis Marius Veseth, Universitetet i Bergen
Annenopponent: Lektor ph.d. (associate professor) Anette Skårner, Göteborgs universitet
Bedømmelseskomitéen er ledet av førsteamanuensis Else Mari Ruberg Ekra, Institutt for helse- og sykepleievitenskap, Universitetet i Agder
Veiledere i doktorgradsarbeidet var professor Inger Beate Larsen, UiA (hovedveileder) professor II Alain Topor, UiA og førsteamanuensis Tore Dag Bøe, UiA (medveiledere)
Disputasen er åpen for alle, men for å følge prøveforelesning og disputas må du melde deg som publikummer.
Vi ber publikum om å ankomme digitalt tidligst ti minutter før oppgitt tid - det vil si til prøveforelesningen 10:05 og disputasen tidligst 12:05. Etter disse klokkeslettene kan du når som helst forlate og komme inn igjen i disputasen. Videre ber vi om at publikum slår av mikrofon og kamera, og har dette avslått under hele arrangementet. Det gjør du nederst til venstre i bildet når du er i Zoom. Vi anbefaler å velge «Speaker view». Dette velger du oppe til høyre i bildet når du er i Zoom.
Disputasleder inviterer til spørsmål ex auditorio i innledningen i disputasen, med tidsfrister. Disputasleders e-post er tilgjengelig i chat-funksjonen under disputasen. Spørsmål om ex auditorio kan sendes til disputasleder Anders Johan Wickstrøm Andersen på e-post anders.j.w.andersen@uia.no