Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Stor interesse for sommerskole på HiA

En sommerskole med et sterkt internasjonalt tilsnitt kan se dagens lys på Høgskolen i Agder om få år. Det er klart etter at Styret bevilget 100.000 kroner til å utrede nettopp en slik mulighet på sitt møte torsdag.

This article is more than two years old, and may contain outdated information.

- En sommerskole er utvilsomt en spennende tanke. Vi har allerede aktivitet på Campus Gimlemoen om sommeren i dag, gjennom tilbud som Europeisk integrasjon. Og tanken om å sette i gang mer, er besnærende. Likevel er det mye som må undersøkes før vi eventuelt kan sette i gang. Og det er disse undersøkelsene som vi nå skal gjennomføre, sier rektor Ernst Håkon Jahr.

Tanken om å starte sommerskole, eller sommeruniversitet, på Gimlemoen har versert på høgskolen helt siden campusen ble tatt i bruk i 2001. Bakgrunnen er at høgskolen i 15 år har tilbudt enkeltkurs og -studier om sommeren. European Integration har holdt på lengst, men det har også vært holdt kurs for amerikanske studenter og for utenlandske norsk-studenter. I Grimstad er det også et tresemester-tilbud, der sommeren tas i bruk til studier.

Konkret foreligger det nå planer om fem omfattende sommerkurs på Gimlemoen. De er:

European Integration, som førsteamanuensis Jan Erik Grindheim ved Fakultet for økonomi- og samfunnsfag har hatt ansvar for siden 1999. Til kurset kommer det forelesere fra en lang rekke land. Kurset består av to bolker som går over perioden 21. juni – 8. august. Kurset gir 30 studiepoeng. Nordic Social Policy in Comparative Perspective, koordinert av professor Gunnhild Hagestad ved Fakultet for økonomi- og samfunnsfag. Kurset ble tilbudt en gruppe amerikanske studneter i 2001 og ble svært godt mottatt. Som den gangen vil kurset i år ha forelesere som er eksperter innen sitt fagområde, som barn og oppvekst, familie, innvandring, likestilling, arbeid og pensjon. Kurset holdes på master-nivå og gir 15 studiepoeng. Kurset kan kombineres med European Integration. Aldringens fasetter: livet etter 40, også dette koordinert av professor Gunhild Hagestad ved Fakultet for økonomi- og samfunnsfag. I tillegg til Hagestad benytter kurset seniorforskere fra NOVA som forelesere og tar utgangspunkt i den første større norske undersøkelsen av livets andre halvdel. Dette vil være et tilbud til etterutdanning for leger, psykologer og sykepleiere og vil kunne inngå som valgfag i eksisterende masterprogram ved høgskolen. 15 studiepoeng. Metode i helserelatert forskning. Kurset bygger på modellen av Den lille forskerskolen utviklet for Helse Sør og gir 15 studiepoeng. Koordinator er førsteamanuensis Stephen Seiler ved Fakultet for helse- og idrettsfag. Kurset vil kunne brukes som etterutdanning og vil også kunne gå inn som del av masteropplegg for HiA-studenter. The Internet as a research tool. Foreløpig koordinator er førsteamanuesis Carl Erik Moe ved Fakultet for økonomi- og samfunnsfag og det gir 5 studiepoeng.

I tillegg arbeides det med en rekke kortere kurs eller "verksteder":

Oppvekst i by – fra fare til mulighet. 3-4 dagers kurs beregnet på lærere på småskole- og mellomtrinnet. Musikkverksted. Tre ulike verksteder holdes i forbindelse med Quart-festivalen.

Klatreverksted, verksted i slektsforskning, samt Beat-dager i forkant av Quart-festivalen er andre sommerkurs som det arbeids med.

- Det kan også tenkes at andre tilbud er aktuelle. Blant annet vet vi at det er interesse for å holde flere språkkurs, blant annet i italiensk, og også norskkurs for utenlandske studenter. I tillegg må vi se på lokaliseringen av en eventuell sommerskole. Kanskje bør den heller være i Grimstad enn i Kristiansand, eller både i Grimstad og i Kristiansand? Alt dette vil vi ta opp i utredningen som nå skal gjennomføres, sier rektor Ernst Håkon Jahr.