Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Klar og lyrisk CD fra Trygve Trædal

”Edvard Grieg” er den enkle tittelen på en ny CD med klar og lyrisk klavermusikk av førsteamanuensis Trygve Trædal ved Fakultet for kunstfag.

This article is more than two years old, and may contain outdated information.

Den 50 minutter lange CD-en består av 15 vakre stykker fra Edvard Griegs Sonate i e-moll, opus 7; Holbergssuiten, opus 40; og Lyriske stykker, opus 43.

- Det har vært meg en glede på å arbeide med denne musikken. Jeg liker repetoaret meget godt; det er skrevet spesielt for klaver og er særdeles spennende både kunstnerisk og teknisk. Og selv om det har vært spilt inn flere ganger tidligere i ulike sammenhenger og av ulike kunstnere, har det vært både interessant og viktig for meg både å få plukke ut musikken og få spille den inn nå, sier Trygve Trædal .

Utgitt i Forskningsserien

CD-en, som er utgitt i høgskolen forskningsserie (nr. 38), er den andre klaver-CD-en til Trygve Trædal. I 1999 ga han ut "Eventyrland", etter et års intensiv forskning i Alf Hurums klavermusikk. Prosjektet er det største av sitt slag i senere tid, med en rekke førstegangsinnspillinger av Hurums musikalske eventyr, og har vært et vesentlig bidrag for å gjøre Hurum tilgjengelig igjen for et moderne publikum, både kunstnerisk og kunnskapsmessig.

- Edvard Grieg er i motsetning til Alf Hurum godt kjent. I arbeidet med Grieg-CD-en har jeg derfor vært klart mest opptatt av musikken som øyeblikkets kunst. Samtidig er platen også en dokumentasjon på det kunstfaglige arbeidet jeg står for og utfører, sier Trædal.

Snuser på slåttene

At det nettopp er Grieg som er tolket på den nye CD-en er neppe tilfeldig. Førsteamanuensen som har sitt daglige arbeid på høgskolens musikkonservatorium, har helt siden studiedagene vært glad i Edvard Griegs musikk. Hovedfagsoppgaven sin tok han på harmoniske særtrekk i Griegs "Slaatter, op72".

- Klavermusikken denne gang har bakgrunn i den tysk- romantisk stil. Grieg’s geni besto jo blant annet i at han klarte å forene denne påvirkningen med det nasjonale, og det vi i dag betegner som "det norske".

- En meget vesentlig del av Grieg’s musikk er basert på fele-slåtter og folkeviser. Dette er et repertoar jeg setter meget høyt, og jeg vil derfor ikke se helt bort fra at det kan bli et prosjekt i neste omgang – uten at jeg dermed har tatt noen avgjørelse enda, sier Trygve Trædal.

CD-en "Edvard Grieg" av Trygve Trædal er utgitt på Høyskoleforlaget og selges bl.a. gjennom studentbokhandelen SørBok.

Litt om Trygve Trædal

Førsteamanuensis Trygve Trædal har sin utdannelse fra Universitetet i Oslo, hvor han tok musikk hovedfag med hovedoppgaven "Harmoniske særtrekk i Griegs Slaatter, op72".

Han studerte videre ved Norges Musikkhøgskole, hvor han tok diplomeksamen i 1975,og debuterte som pianist i Universitetets Aula i Oslo i 1977.

Trædal har siden 1975 vært ansatt som klaverpedagog, først ved tidligere Agder musikkonservatorium, og fra 1994 ved Musikkonservatoriet ved Høgskolen i Agders fakultet for kunstfag.

Han har virket kontinuerlig som solist og kammermusiker/akkompagnatør i inn- og utland, og har i de senere år konsertert en rekke ganger i USA, bl a to ganger som solist i Grieg’s a-mollkonsert. Sammen med kollega Tellef Juva har Trædal siden 1983 konsertert kontinuerlig som duo-pianist. De to har, foruten opptredener i de største byene i Norge, turnert i Sverige, Finland, Skottland og USA. Juva/Trædal har også gitt ut to CD’er.

I 1999 ga Trygve Trædal ut CD-en Eventyrland, med musikk av den norske komponisten Alf Hurum. Også denne CD-en ble publisert i høgskolens forskningsserie (nr.15).