Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Hva kan du gjøre for å unngå datavirus?

IT-sjef Egil Eik ber alle ansatte være påpasselige med meldinger med vedlegg fra kjente og ukjente. Vedleggene kan inneholde virus:

This article is more than two years old, and may contain outdated information.

"Antall virusangrep øker og sprer seg mye raskere enn tidligere. I går kom det et gammelt virus i ny fasong. Vi har virusbeskyttelse, men spredningen skjer raskere enn våre leverandører klarer å lage god nok beskyttelse. Her trenger vi hjelp fra alle ansatte.

Mottar dere meldinger med meningsløst innhold, enten disse er fra kjente eller ukjente, la vær å åpne vedlegg. Bruk sunt bondevett og vær skeptisk til all e-post dere mottar: Kast e-posten og vedlegget i søppelbøtta uten å åpne den eller ta kontakt med avsender før dere åpner vedlegget.

Når viruset først er kommet inn på maskinen leter det automatisk etter andre e-postadresser på maskinen din og bruker disse til å sende ut nye virus. Både avsender og mottaker på den nye e-posten blir vilkårlig. Du sprer virus, men står ikke som avsender på e-posten som går ut.

I løpet av to timer i går ettermiddag var det 8.000 angrep mot HiA med det nye viruset. Angrepene har fortsatt utover natten. IT-tjenesten jobber daglig med tiltak for å stoppe virus og spam, men vi er fortsatt avhengig av at dere som brukere er skeptiske til hva dere åpner av e-post for å unngå spredning.

Dere som har bærbare PC-er må passe på å ha oppdatert antivirus programvare. Hvis ting fungerer som det skal, kan dere logge på med Novell-klient og antivirus programvare vil oppdateres automatisk. Bærbare må løpende gjøre Microsoft sikkerhetsoppdateringer (Windows update). Bærbare maskiner er i ferd må å bli et stort sikkerhetsproblem".