Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Første PPU-student med praksisperiode utenlands

Gunnar Helvig Hansen rydder nytt land – bokstavelig talt – når han reiser til Litauen og Russland torsdag morgen. Han er den aller første studenten ved praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) som tar praksisperioden utenlands. I seks uker framover skal han undervise først ved et gymnas i Litauen, så ved et college i Russland.

This article is more than two years old, and may contain outdated information.

- Du er historisk for oss, slår studieleder i praktisk-pedagogisk utdanning,

Hilde Witsø, fast – og ønsker riktig god tur til foregangsmannen.

Undervisningsform

- Jeg gleder meg enormt, særlig til å sammenligne de forskjellige undervisningsformene, sier Gunnar Helvig Hansen.

PPU-studenten er ingen fersking i Øst-Europa. Han har bodd i østerled i syv år, blant annet i Moskva.

- Jeg hadde ikke tatt turen om jeg ikke hadde vært familiær med kulturen og hvordan ting fungerer i tilværelsen der borte. Dessuten kan jeg litt av språket, sier han.

I Russland har undervisningsformen – didaktikken – endret seg kraftig etter liberaliseringen, men det henger trolig rester igjen fra undervisningsmetodene i sovjetstaten. I Litauen har didaktikken gått nye veier raskere enn i Russland – og alt kan PPU-studenten sammenligne med norske undervisningsopplegg.

- Det blir ikke tid til å gå i dybden, men det er spennende bare å se på forskjellene overfladisk, sier Gunnar Helvig Hansen.

Engelsk på tavla

Hansen skal undervise på engelsk i fagene samfunnskunnskap og historie, i Kirov skal han stå bak kateteret 12 timer i uka. Elevene gleder seg – det er spennende med en utlending som underviser på et fremmed språk, skriver begge rektorene i velkomstbrevene de har sendt.

- Men hva i all verden har du i Øst-Europa å gjøre?

- Jeg har alltid likt å gå utenfor allfarvei. Dessuten er verden blitt så liten. Det er spennende å komme ut og se hvordan andre har det, sier Gunnar Helvig Hansen – og legger til at han bare har fått positive reaksjoner og tilbakemeldinger både fra fagmiljøet på HiA og andre som har hørt om den uvanlige lærerpraksisen.

Sikret opplegg

En gang tidligere har en PPU-student hatt faglig utenlandsopphold, i Weingarten i Tyskland. Denne studenten underviste ikke selv, men var bare observatør. Gunnar Helvig Hansen skal stå bak kateteret hele perioden.

Før han reiser har Hansen naturligvis gått gjennom Internasjonalt kontors utsendelsesopplegg, som sikrer alle HiA-studenter som reiser utenlands i faglig ærend. Dessuten viste han gjennom en seks ukers praksisperiode i høst at han fungerer godt som lærer.

Personlige kontakter

I Litauen skal Gunnar Helvig Hansen praktisere i byen Utena,

ved Adolfas Shapoka Gimnasium.

I byen Utena har både praksisveileder og førstekonsulent ved PPU Tor Steinar Rafoss

og førstekonsulent Olav Breen i Studieadministrasjonen gode personlige kontakter.

I Russland skal PPU-studenten praktisere ved Kirov Teaching College i Kirov

. Her har Gunnar Helvig Hansen selv kontakter.

Både i Litauen og Russland har HiA og Tor Steinar Rafoss hatt en tung labb på styringen for å få et godt opplegg i orden. For HiA er det naturligvis viktig at PPU-studenten får et faglig forsvarlig opplegg i praksisperioden. En del av opplegget er for eksempel at de to skolene der Gunnar Helvig Hansen underviser selv skal evaluere opplegget skriftlig til HiA.