Sommer på Naturmuseum og botanisk hage

Naturmuseum og botanisk hage ved Universitetet i Agder ble etablert i 1828 og er det eneste naturhistoriske museet på Sørlandet. Botanisk hage er et sted som formidler kunnskap om mangfoldet i planteriket.

Botanisk hage ved UiA.

Tekst og foto: Ingrid Dihle

I hagen blomstrer det fra tidlig vår til sen høst, og er en del av en stor park i tilknyttet herregården Gimle Gård. Her kan du finne nærmere 2000 ulike planter organisert under flere ulike temaer, slik som roser, insektspisende planter, historiske hageplanter, gamle georginesorter, ørkenplanter, en klosterhage og mye mer.

Torill Gjelsvik, foto

Torill Gjelsvik.

Hver sommer jobber flere sesongarbeidere på naturmuseum og botanisk hage for å ta vare på alle de forskjellige plantene og tilrettelegge for at besøkende skal få en fin og minnerik opplevelse.

For å kunne presentere en attraktiv og velholdt botanisk hage til besøkende, er museet avhengig av en dyktig gjeng med sommerhjelper. Det er viktig at de trives godt og blir en sammensveist gjeng. Selv om de har forskjellige ansvarsområder, må de kunne stille opp for hverandre når det er behov for det. De må like å jobbe fysisk og være ute i all slags vær.

Fagansvarlig for botanisk hage er Torill Gjelsvik. Hun har hovedansvaret for å koordinere oppgavene til alle sesonghjelperne. Sammen med museumsdirektør Raul Ramirez, setter hun stor pris på all hjelp museet får over sommeren.

Raul Ramirez, foto

Raul Ramirez

– Sommerhjelpene jobber etter en arbeidsplan hvor de har noen dager inne i resepsjon/kafe og noen dager ute i botanisk hage. På den måten er det alltid noen som kan hjelpe til i resepsjon/kafe hvis det oppstår et uventet behov, enten en buss med turister som ønsker nystekte sveler, eller ved sykdom, sier Gjelsvik.

– De er en utrolig viktig resurrs for oss her på museet. De er motiverte og kommer med fantastiske idèer om hvordan vi kan forbedre publikumsopplevelsen. De har direkte kontakt med besøkende, og forslagene og innsatsen de legger ned kan følge museet i flere år fremover, sier Ramirez.

I følge Ramirez bidrar sesonghjelperne til å skape et fint internt miljø, som gjør det enda hyggeligere å komme på jobb hver dag. De er en stor hjelp, og en viktig inspirasjonskilde til videre forbedringer av museet.

Sommerhjelperne

Kjersti Olesen, foto

Kjersti Olesen

Kjersti Olesen er 21 år og studerer biologi på UiA. I sommer jobbet hun hovedsakelig i botanisk hage med å luke, vanne og sørge for at det så fint ut for alle besøkende.

– Det å jobbe med botanikk er jo veldig relevant for studiene mine, så jeg satt veldig stor pris på å få jobbe i hagen, sier Olesen.

Det beste med jobben var å ha muligheten til å være ute i det fine været, å lære om alle de forskjellige vekstene som kan overleve i norsk natur.

Nils Trygve Valand, foto

Nils Trygve Valand

Nils Trygve Valand er 24 år og har snart jobbet på naturmuseum og botanisk hage i fire år. Hans hovedoppgaver innebærer veldikehold av parken, noe som er spesielt viktig over sommeren.

– Jeg får jo se og oppleve mange planter som ikke finnes andre steder i Norge, det synes jeg er veldig spennende, sier Valand.

I følge Valand er det beste med å jobbe på Naturmuseum og botanisk hage det sosiale miljøet, og de varierte arbeidsoppgavene.

Kari Haakonseth, foto

Kari Haakonseth

Kari Olava Haakonseth er 22 år og studerer utviklingsstudier på UiA. Hun jobbet hovedsakelig i resepsjonen, kafèen og botanisk hage.

– Jeg syntes det var veldig fint at jeg fikk jobbe ute i det fine været og bruke kroppen min, sier Haakonseth.

Haakonseths har alltid hatt en fascinasjon for planter, og lærte utrolig mye av å jobbe på Naturmuseum og botanisk hage. Det beste med jobben var at det er så rolig og avslappet stemning, hvor folk kunne oppleve hagen ved å ta seg en tur eller slappe av på en benk. 

– Folk smiler og sier hei mens de trasker rundt, det er veldig fint å se hvilken påvirkning dette stedet har på besøkende som tar turen hit, sier Haakonseth.

Synne Steinkopf, foto

Synne Steinkopf

Synne Steinkopf er 19 år og ble i vår ferdig med ett år på folkehøyskole. Hennes oppgaver på museet omfattet hovedsakelig vedlikehold av botanisk hage, bemanne resepsjonen og stå i kafèen.

– Jeg liker at jobben er så fri, man får være ute og slippe å stresse så mye. Det er også utrolig spennende at jeg får lære så mye av alle de kunnskapsrike folkene som jobber her, sier Steinkopf.

Sammen med sin søster Frida Steinkopf, startet hun Naturmuseum og botanisk hage sin egen instagramkonto som de stadig oppdaterer med spennende informasjon om hva som finnes og foregår på museet.

Frida Steinkopf, foto

Frida Steinkopf

Frida Steinkopf er 22 år og studerer realfag. Hun rullerte som flere av de andre ansatte med ansvar for vedlikehold av hagen, resepsjon og kafè.

– Jeg liker å jobbe ute og bevege kroppen, og det er gøy å se at det blir så fint her i hagen når vi får stelt i stand, sier Steinkopf.

Selv merket hun at besøkende ofte ble positivt overrasket over mangefoldet av forskjellige arter i hagen.

– Barna synes jo det er utrolig gøy med verkstedet, og gå rundt å se på alle de fine blomstene, sier Steinkopf.

Astrid Larsen, foto

Astrid Larsen

Astrid Larsen er 21 år og studerer for tiden arkitektur i Edinburgh. I sommer var hun ansvarlig for sommerverkstedet på museet, og for omvisningene i plastutstillingen.

– Jeg synes det er utrolig gøy å jobbe med alle barna, å se hvor kreative de er, sier Larsen.

Spesielt la hun merke til at mange besøkende hadde et forhold til museet fra barndommen, og derfor syntes det er spesielt å ta med egne barn.

– Moren min jobbet jo her når hun var yngre, så jeg synes det er veldig koselig å jobbe på samme sted som henne, sier Larsen.

Åshild Børte Reither, foto

Åshild Børte Reither

Åshild Børte Reither er 23 år og studerer kunsthistorie i Oslo. I sommer jobbet hun med vedlikehold av hagen, som innebærte mye luking og vanning.

– Jeg trives veldig godt med å være ute hele dagen, spesielt når det er så fint vær. Det er også veldig spennende å se hvordan alle plantene utvikler seg i løpet av sommeren, sier Børte Reither.

– Botanisk hage er så mye mer enn en park, hvis man tar seg litt tid er det utrolig mye spennende man kan lære her, sier Børte Reither.

Hilde Skiffard, foto

Hilde Skiffard

Hilde Skiffard er 37 år og utdannet innenfor biologi og filosofi. I sommer jobbet hun hovedsakelig med å ta vare på dammen i botanisk hage, og passe på at hønsene hadde det bra.

– Her er det nye utfordringer hver dag, og veldig variert arbeid, sier Skiffard.

Hun la spesielt merke til publikums positive instilling, og fikk som regel mye skryt på vegne av museet.

Anne May Fossnes, foto

Anne May Fossnes

Anne May Fossnes er 30 år, og kunstner og student på UiA. I sommer jobbet hun hovedsakelig med klosterhagen og kaktushuset på naturmuseum og botanisk hage.

– Jeg synes det er veldig interressant at det er så mange forksjellige fagfelt samlet på ett sted, sier Fossnes.

Hennes personlige favoritt i botanisk hage var klosterhagen, hvor man kan se og lese om hvordan folk før i tiden aktivt brukte plantene. Hun var også veldig glad i urtehagen, hvor man kan smake på de forskjellige artene som er fremstilt.

Den triveligste perioden i året

Det tar tid å lære opp nye sommerhjelper, og det er derfor veldig positivt at sommerhjelperne ofte ønsker å komme igjen i flere sesonger. Flere sommerhjelper har jobbet på museet i 7-8 år etter hverandre. I tillegg til å holde vedlikeholde anleggene, bidrar de med et godt humør og ideer til forbedringer både ute og inne.

– Det er alltid så trivelig på våren når sommerhjelpene starter. De fast ansatte går etter hvert ut i ferie, og det blir flere og flere sommerhjelper. Inklusiv sommerverkstedet, har det vært hele 11 personer som har jobbet i forskjellige perioder ved Naturmuseum og botanisk hage i sommer, sier Gjelsvik.

Botanisk hage har et areal på 55 da, og har ansvaret for 5 nasjonale klonarkiv, samt flere andre spennende plantesamlinger.

Send studiet på mail