Botanisk assistent Torleif Lindebø (94) er frivillig på Naturmuseum og botanisk hage

Torleif Lindebø er 94 år, og jobber som frivillig på Naturmuseum og botanisk hage som assistent. Han er utdannet innenfor botanikk, og tilbragte sin tidligere karriere som lektor på gymnas. 

Torleif Lindebø på sin arbeidsplass

Tekst: Ingrid Dihle

Torleif Lindebø begynte å jobbe som frivillig på Naturmuseum og botanisk hage i 1991, omtrent 1 år etter han ble pensjonert. Hans hovedoppgave har vært å montere og etikettere planter, og har de siste 27 årene produsert over 3000 ark med monterte planter.

– Jeg vokste opp med en mentalitet om at man alltid skulle jobbe, så det var vesentlig for meg å finne arbeid jeg trivdes med etter jeg ble pensjonert, sier Lindebø.

Torleif Lindebø begynte først å studere fysikk på universitetet i Oslo, før han senere gikk over til botanikk. Han hadde alltid hatt en særlig interesse for naturen og det levende, å ville fokusere sin karriere på noe som var mer livsnært.

Han ble ferdig med sin hovedoppgave i botanikk i 1952 med Limnologi, læren om planter i og ved ferskvann, som spesialfag. Hovedoppgaven ble skrevet feilfritt av Lindebøs fremtidige kone på skrivemaskin, og alle grafer og modeller ble dobbeltsjekket av hans bror som var utdannet ingeniør.

– Det var et familieprosjekt å få levert den oppgaven, sier Lindebø.

Rett etter han leverte hovedoppgaven fikk han tilbud om å reise opp til Svolvær for å ta et 6 måneders vikariat på Svolvær gymnas, hvor han så flyttet rett etter å ha sikret seg en forlovelse med sin fremtidige kone. Senere jobbet han 6 år i Moss som lektor, og 6 år i Molde. Til slutt slo Lindebø og familien seg til ro i Kristiansand, og han tilbragte resten av sin karriere som lektor på Vågsbygd gymnas. Lindebø ble pensjonert i 1990, og året etter begynte han som frivillig på Naturmuseum og botanisk hage, hvor han nå har vært frivillig ansatt som assistent til førstekonservator i botanikk, Per Arvid Åsen de siste 27 årene.

– Mitt arbeid her har vært utrolig givende, berikende og stimulerende, sier Lindebø.

I sitt arbeid som Åsens assistent, har Lindebøs oppgave hovedsakelig vært å presse, montere og etikettere planter, samt lage omslaget på dem. På denne måten har de blitt foreviget i arkivet her på Naturmuseet.

– Å ha noe jeg kan gå til hver dag som jeg føler er viktig, gjør livet verdt å leve, understreker Lindebø.

I følge Åsen har Lindebø vært en utrolig god hjelp til arbeidet de utfører.

– Det er fantastisk å ha en frivillig arbeider som også er botaniker. Han kan mye om plantene han sitter og monterer, så han hjelper til på mye mer enn bare det rent tekniske, sier Åsen.

Opptatt av musikk og natur

Torleif Lindebø er 94 år, og har gjennom sitt liv vært med på mye spennende. Blant annet var han en veldig aktiv korist, og var med å synge Sigurd Islandsmoens Requiem til en fullsatt sal i komponistens selvorganiserte konsert da han offisielt gikk av med pensjon, som en hyllest til sin egen karriere. I senere år har han også spilt piano for beboere på omsorgssentre rundt omkring i Kristiansand, så musikk har alltid vært en stor del av livet.

Lindebøs fascinasjon for planter og naturen har vært en konstant gjennom hele livet.

– Jeg tror jeg har besøkt alle vesentlige norske fjell, sier Lindebø. Han er en erfaren seiler fra ungdomstiden, og sykler til museet hver arbeidsdag i året så lenge det lar seg gjøre.

Gjennom sitt arbeid på naturmuseet har Lindebø satt stor pris på det gode felleskapet ved arbeidsplassen, og opplevelsene det har bragt med seg. Lindebø og Åsen har tidligere botaniserte sammen i felten, og besøkte blant annet flere herregårder som en del av Åsens tidligere prosjekt som omhandlet klosterplanter. Med sine nærmere 30 år som offisielt pensjonert, har Lindebø ingen planer om å avslutte sitt arbeid på Naturmuseum og botanisk hage med det første.

Send studiet på mail