Husk å tilkoble deg med eduVPN mot UiA om du ikke befinner deg på universitetsområdet før du søker! Les om eduVPN
Universitetsbibliotekets viktigste søkeverktøy heter Oria, og inneholder alle artikler og bøker i norske fagbibliotek. Oria finner du øverst på bibliotekets nettside.
På våre nettsider finner du også:
La oss ta Oria som utgangspunkt, og tenke oss at vi leter etter stoff til en oppgave. Vi starter med å åpne Oria fra bibliotekets nettside og søke i "mitt bibliotek" som er UiAs egen samling.
Å søke i Oria er litt annerledes enn å søke i Google hvor du som regel får det du leter etter først i resultatlisten. Her vil du måtte gjøre flere søk, og starte bredt for deretter å snevre søket inn. Start med ett ord, og legg til flere.
Et godt mål er å få listen ned i ca. femti treff før du begynner å lete gjennom hva du har funnet. Trykk gjerne på "Avansert søk", til høyre for søkefeltet. Dette gir deg flere muligheter. Her kan du legge til språk, årstall og hva slags stoff du leter etter, samt kombinere søkeord på en enkel måte.
Hvis du ikke finner stoffet du trenger i "Mitt bibliotek" kan du utvide søket til å omfatte "Norske fagbibliotek". Litteratur fra andre bibliotek sendes uten kostnad eller merarbeid for deg som låner, se fjernlån i punktet under.
Kontakt fagansvarlig bibliotekar for hjelp til avanserte søk, se kontaktinformasjonen på fagsidene. Se også Oria Søkeveiledning. Bibliotekets fagside finner du også integrert i ditt emne i CANVAS, se knappen Library Subject Guide
Når du har fått tilsagn om studierett og mottatt ditt studentkort kan du låne og bestille bøker på biblioteket. Spør ev i skranken om du er usikker på om du er registrert som låner. Studentkort er ditt lånekort og må medbringes for å låne bøker i automatene.
Hvor?
Oria.no er universitetsbiblioteket sin database for fysiske og digitale ressurser. Her finner du det meste av hva du som student har tilgang til hos oss. NB! Ikke alle ressurser er samlet i Oria - noen må du gå inn på fra våre fagsider eller vår A-Z liste over databaser. Oria og databaser A-Z finner du på bibliotekets nettside
Når du har funnet en bok du vil låne i Oria kan du
Lånetiden er 14 dager og lånet fornyes automatisk, hvis ikke det er venteliste. Med venteliste, blir boka innkalt ved at du får en epost og lånetiden fornyes ikke. Lån fornyes inntil 5 ganger og maks lånetid er 12 uker, Les mer om lånevilkår
Husk å følge med på lånene dine i Oria så unngår du gebyrer, og bidrar til god flyt i bibliotekets resurser!
Om du er nettstudent, student på et samlingsbasert kurs eller har lang reisevei, regner vi deg som fjernstudent- og kan bestille dokumenter som også finnes tilgjengelig på ditt UiA bibliotek, i tillegg til å bestille lån fra andre bibliotek som ellers. Les mer om ordningen på bibliotekets side for fjernstudenter
På universitetsbiblioteket ønsker vi å være en ressurs og støtte gjennom hele ditt studieløp. Det kan være krevende å få oversikt over alt som biblioteket kan tilby, og vi vil derfor gjerne være til hjelp med veiledning i store og små spørsmål knyttet til våre ressurser.
Ta kontakt med oss på hjelp@uia.no eller kontakt din fagansvarlige bibliotekar som har spesielt ansvar for ditt fagområde på biblioteket, se kontaktinformasjonen på fagsiden. Uansett hvem du kontakter hjelper vi deg så godt vi kan med å finne svar på det du trenger hjelp med.
Veiledningskrankene i Kristiansand og Grimstad er bemannet hverdager kl 10.00 - 14.00. Stengt i sommerperioden. Hvis ikke du befinner deg på campus kan du bestille veiledning digitalt.
Den fagansvarlige bibliotekar for ditt fagområde kan blant annet hjelpe deg med denne type spørsmål:
På bibliotekets nettsider finner du fagsider for ditt fagområde. Her har vi samlet relevante lenker og informasjon som hjelper deg i ditt studium. Her finner du også fagansvarlig bibliotekar for ditt fag. Gå til bibliotekets fagsider
Når du skal bruke en tekst eller andre kilder er det viktig å være kildekritisk. Det har du sikkert hørt mange ganger, men kanskje ikke blitt forklart hvordan. Kildekritikk er en metode vi bruker for å forstå hva en kilde handler om, og hvor troverdig den er. Her er det viktig å skille mellom sannhet og
troverdighet. Vi kan aldri vite sikkert om noe er "sant" eller ikke, men vi kan vite hvor lett det er å sjekke og etterprøve informasjonen.
En fin start er å stille seg selv spørsmålsrekken: Hvem sier hva til hvilken målgruppe, hvordan, hvorfor, når og hvor?
Kildekritikk handler altså ikke om å være avvisende eller negativ til en kilde. Selv om en god dose skepsis kan være sunt, er kildekritikk først og fremst en metode for å forstå og sjekke informasjon.
Nettstedet kildekompasset.no lærer deg det du trenger å vite om referering, og har en egen seksjon som omhandler kildekritikk.
Nettstedet er et samarbeid mellom Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Sørøst-Norge.
Universitetet krever at studentene skal referere til litteratur. Altså skal du lage en litteraturliste, og passe på at all litteratur du bruker i oppgaven skal være korrekt sitert.
Det er viktig at oppgavene dine er det vi kaller intersubjektive. Det betyr at det skal være mulig å sjekke påstander.
Dette er også grunnen til at du skal lage en litteraturliste. Det skal være mulig å sjekke hvor du har din informasjon fra, og om det du sier er noe du har funnet på selv, eller bygger på andres arbeid.
Tenk på mattetimene på grunnskolen - om du ikke viser hele regnestykket kan ingen vite hva du har tenkt, eller om du bare har slått opp svaret.
Derfor skal du gjøre det mulig for alle som leser teksten din å se hvilken litteratur du har brukt.
En henvisning skal vise tydelig hvem som har skrevet det, tittelen, og når og hvor det er utgitt. Ved direkte sitat, altså ordrett gjengivelse, skal du også ha med sidetall.
Om du ikke følger disse reglene kan du bli tatt for plagiat. Det er derfor svært viktig at litteraturlisten din er satt opp riktig.
Normalt skal du følge én mal for å sette opp en litteraturliste, og sitere kilder i tekstene dine; De fleste studentene bruker APA, mens TEKREAL bruker malen IEEE. På nordiske, mediefag, og språkfag brukes også ofte Chicago eller MLA, i tillegg til APA. Kontakt din veileder for informasjon om hvilken mal (referansestil) du skal følge for oppgaven.
På Kildekompasset.no finner du en komplett guide til bruk av kilder. Her er det enkelt å søke opp faget ditt for å finne den anbefalte referansestilen, og konkrete eksempler på referanser til kilder av ulik art, som for eksempel stortingsmeldinger, oppslagsverk på internett, eller artikler med mange forfattere. Se også guiden Søk & Skriv for andre maler. Gå til Søk & skriv: Referansestiler
Se mer informasjon om riktig kildebruk på UiA. Gå til nettsiden Riktig kildebruk
Det finnes verktøy som hjelper deg å automatisere referanselisten i dokumentet ditt. Dette kan være både tidsbesparende og nyttig for å unngå feil.
Biblioteket holder jevnlig kurs, blant annet i programmet EndNote. Kurs | Video Brukerstøtte
Kjært barn har mange navn! Noen kaller det henvise, andre sier sitere eller referere. Noen studenter kaller det til og med kilding, som dog ikke er et faglig ord. Uansett - kildene må oppgis!
Skrivestua er UiAs drop-in-tilbud til alle studenter som skriver akademiske tekster. Ta med en uferdig tekst og et spørsmål knyttet til denne, og kom innom i våre åpningstider. I Skrivestua møter du en erfaren medstudent/skrivementor som kan gi muntlig tilbakemelding på teksten, samtale med deg om skriveprosessen, og anbefale relevante praktiske øvelser og tips som kan hjelpe deg videre i skrivearbeidet. Du finner Skrivestua i bibliotekets 1. etasje, D1 055.
Du kan også få digital veiledning via Teams. Ved å følge lenken nedenfor kan du enkelt bestille veiledning med en av våre skrivementorer.
Både Universitetsbiblioteket og Skrivestua har Facebook-sider der du kan plukke opp nyttig informasjon og tips. For spørsmål angående skriveprosessen, still spørsmål direkte til Skrivestua UiA. Din henvendelse vil normalt besvares i løpet av en dag.
For informasjon og tips fra biblioteket, følg oss også på UiA Universitetsbiblioteket.
Responsible for this page: webredaksjonen@uia.no