Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Tidspunkt

25. mars 2023
kl 13:00 - 14:30

Legg til kalender

Påmeldingsfrist

Ingen frist angitt

Pris

Fri entré

Lørdagsuniversitetet i Kristiansand: Norge ut av FNs sikkerhetsråd – hva nå?

 

Lørdagsuniversitetet i Kristiansand - logo.

Tidspunkt

25 mars
kl 13:00 - 14:30

Legg til kalender

Påmeldingsfrist

Ingen frist angitt

Pris

Fri entré

Lørdagsuniversitetet er et tilbud om populærvitenskapelige foredrag av forskere ved Universitetet i Agder. Foredragene blir holdt med utgangspunkt i egen forskning og/eller egne erfaringer med utdanning og forskning. Vi lover varierte tema og hørverdige foredragsholdere. Aktuelle tema blir presentert og diskutert i en uformell setting.

Tid: Lørdager kl. 13.00  Sted: Teateret, Kongens gate 2

Plassbegrensing. Det er stor pågang, så vær tidlig ute for å sikre deg plass. Billetter (gratis) hentes i baren på Teateret fra klokka 11:00 samme dag.

Tema: Norge ut av FNs sikkerhetsråd – hva nå?

Norges periode som medlem i FNs sikkerhetsråd er over. 2021 og 2022 har vært sterkt preget av krigen i Ukraina og koronapandemien. Hva har det betydd å være medlem av Sikkerhetsrådet i denne perioden? Hvilke erfaringer har vi gjort oss? Hva har Norge bidratt med? Og hvilken betydning har egentlig FNs sikkerhetsråd i dagens verden? Vingeklipper vetoretten Sikkerhetsrådets rolle? 

Innleggene på arrangementet vil belyse disse spørsmålene fra ulike ståsted: Utenriksdepartementet, UiA og FN-sambandet.

FN-sambandet bidrar til å formidle kunnskap om FNs sikkerhetsråd, og årlig deltar over 12 000 unge i realistisk rollespill om Sikkerhetsrådet. Blant disse er UiAs studenter innen lærerutdanning og statsvitenskap, og vi vil også få innblikk i betydningen av dette rollespillet.   

FN-sambandet og UiA har et langvarig samarbeid innen menneskerettighets-, demokrati- og bærekraftsundervisning. Arrangementet er del av FN-sambandets nasjonale markeringer av at Norges medlemsperiode i FNs sikkerhetsråd er over.  

Foredragsholdere:

  • Vegar Andreassen, seniorrådgiver ved seksjon for FN-politikk i Utenriksdepartementet. Han har fulgt Norges utenrikspolitikk i Sikkerhetsrådet tett og spiller en sentral rolle i evalueringen av rådsperioden. 
  • Stian Olsen, regionleder og utdannings- og skoleansvarlig i FN-sambandet. Han har mangeårig fartstid fra skolen, både som lærer og skoleleder, og har omfattende erfaring innen formidling om FN, sikkerhets- og menneskerettighetsspørsmål.
  • Kjerstin Lianes Kjøndal, universitetslektor på Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag ved UiA. Hun har skrevet doktorgrad om styringsprosesser i atomsikkerhetssektoren, og underviser blant annet på UiA sitt kurs om internasjonal politikk og i lærerutdanningen.

Arrangører:

Universitetet i Agder i samarbeid med Teateret
UiA har lørdagsuniversitet i Arendal, Flekkefjord, Grimstad, Mandal, Kristiansand og Risør

Program for alle byene finner du på www.uia.no/loerdagsuniversitetet