9. nov 2019

Påmeldingsfrist

Ingen frist angitt

Fri entré

Lørdagsuniversitetet i Kristiansand: Kongen av norsk fruktvin - landssvikdømt etter krigen

- Om Mons Fuhrs uvanlige, dramatiske og glemte liv.

Lørdagsuniversitetet i Kristiansand - logo.

9 nov
kl 13:00 - 15:00

Legg til kalender

Teateret, Kongens gate 2, Kristiansand sentrum

Påmeldingsfrist

Ingen frist angitt

Fri entré

Alf Kjetil Igland

Mons Fuhr (1873-1953) var landets største frøhandler da første verdenskrig kom. Med en dristig import reddet han mye av norsk matproduksjon og ble rik på gulrotfrø.

I mellomkrigsårene var han som ukronet vinkonge en av landets mest kjente menn, og Grimstad Gartneri et nasjonalt reisemål.

Som velstående brukseier kjørte han bil gjennom Europa, Midtøsten og  Nord-Afrika. Den lengste turen tok fire måneder – med damefølge.

Som samfunnsengasjert sørget han for at Grimstad byselskap begynte oppkjøp av strandeiendommer til friområder.

Etter flere tiår som lokalpolitiker sa han ja til å være ordfører i hjembyen under krigen, ble landssvikdømt og døde skuffet og nedbrutt.

Foredragsholder:

Alf Kjetil Igland

er cand. philol. og førstelektor med ulike stillinger i media og akademia bak seg, faglige og administrative, sist ved Universitetet i Agder.

Som pensjonist er han sakprosaforfatter med biografien Brukseieren. Mons Fuhrs liv og virke som siste utgivelse. Alf Kjetil Igland  er selv fra Grimstad.

*

Lørdagsuniversitetet er populærvitenskapelige foredrag av forskere ved Universitetet i Agder.

Aktuelle tema blir presentert og diskutert i en uformell setting. Her kan du både få en kopp kaffe og påfyll av kunnskap.

Arrangementene er gratis og åpne for alle.

Lørdagsuniversitetet holder til i TeateretKongens gate 2, Kristiansand sentrum

Det er stor pågang. Vær tidlig ute for å få plass.

Arrangører:

Universitetet i Agder i samarbeid med Teateret
UiA har lørdagsuniversitet i Arendal, Flekkefjord, Grimstad, Mandal og Kristiansand.
Program for de forskjellige byene finner du på www.uia.no/loerdagsuniversitetet