Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Tidspunkt

12. nov 2022
kl 13:00 - 14:30

Legg til kalender

Påmeldingsfrist

Ingen frist angitt

Pris

Fri entré

Lørdagsuniversitetet i Kristiansand: Havet som ferdselsvei og fluktrute – Kulturmøter og forsvinningsnumre på Agderkysten på 1700-tallet

Lørdagsuniversitetet i Kristiansand - logo.

Tidspunkt

12 nov
kl 13:00 - 14:30

Legg til kalender

Påmeldingsfrist

Ingen frist angitt

Pris

Fri entré

Lørdagsuniversitetet er et tilbud om populærvitenskapelige foredrag av forskere ved Universitetet i Agder. Foredragene blir holdt med utgangspunkt i egen forskning og/eller egne erfaringer med utdanning og forskning. Vi lover varierte tema og hørverdige foredragsholdere. Aktuelle tema blir presentert og diskutert i en uformell setting.

Tid: Lørdager kl. 13.00  Sted: Teateret, Kongens gate 2

Plassbegrensing. Det er stor pågang, så vær tidlig ute for å sikre deg plass. Billetter (gratis) hentes i baren på Teateret fra klokka 11:00 samme dag.

Trond Bjerkås

Trond Bjerkås

Tema: Havet som ferdselsvei og fluktrute – Kulturmøter og forsvinningsnumre på Agderkysten på 1700-tallet

Før landet ble bundet sammen av jernbane og veinett var havet den viktigste ferdselsåren for folk langs kysten. Den økonomiske betydningen av sjøfarten i «seilskutetiden» på 17- og 1800-tallet er vel kjent for mange.

Mindre kjent er kanskje de betingelser havet ellers ga for kystfolks livsutfoldelse i en tid hvor de ellers kunne være ganske begrenset. Havet bandt folk sammen, men havet kunne også gi mulighet for å rømme fra lovens lange arm.

I foredraget vil historiker Trond Bjerkås undersøke havets betydning for kystfolk på Agder i «det lange 1700-tallet», da kongen var dansk, saltet var fransk og naboen var i Amsterdam.

Om foredragsholderen:

Trond Bjerkås

er førsteamanuensis i historie ved Institutt for religion, filosofi og historie, Universitetet i Agder. Hans forskningsinteresser knytter seg særlig til politisk kultur, religion og mentalitet i tidlig-moderne tid.

Han jobber for tiden med en bok om Søgnes historie fra middelalderen til moderne tid.

 

Arrangører:

Universitetet i Agder i samarbeid med Teateret
UiA har lørdagsuniversitet i Arendal, Flekkefjord, Grimstad, Mandal, Kristiansand og Risør

Program for alle byene finner du på www.uia.no/loerdagsuniversitetet