21. sep

Påmeldingsfrist

Ingen frist angitt

Fri entré

Lørdagsuniversitetet i Kristiansand: Etikk og materialer – Litium-ion-batterienes rolle i det grønne skiftet

Lørdagsuniversitetet i Kristiansand (logo) med Forskningsdagene (logo).

21 sep
kl 13:00 - 15:00

Legg til kalender

Teateret, Kongens gate 2, Kristiansand sentrum

Påmeldingsfrist

Ingen frist angitt

Fri entré

Gunstein Skomedal

Etikk og materialer
– Litium-ion-batterienes rolle i det grønne skiftet

I løpet av noen få tiår har litium-ion-batterier gått fra forskningsstadiet til å revolusjonere stadig flere bransjer. Først elektronikkbransjen ved å muliggjøre en storstilt mobilisering, og nå nesten alt annet som kan elektrifiseres; biler, båter, hageredskaper, fly m.m. Finnes det egentlig noen grenser?

Elektrifisering basert på fornybar energi er en av de viktigste løsningene for å redusere CO2-utslippene i årene fremover, og batterier vil spille en stadig viktigere rolle for å muliggjøre dette. Men til hvilken pris?

I nyhetene hører vi om alle de sjeldne materialene som batteriene lages av som gjerne utvinnes i konfliktområder eller med stor påvirkning av naturen rundt. Er dette kun enkelttilfeller, er det et spesifikt problem for batterier? Hvordan utvikler industrien seg i en mer bærekraftig retning?

I dette foredraget går vi grunnleggende gjennom hva litium-ion-batterier er og hvilke materialer de består av, både i dag og i fremtiden.

Basert på dette skisseres det opp scenarioer for fremtidig vekst, hva dette vil koste både for lommeboka og naturen, og hvordan batterier virkelig skal bli endel av løsningen på klimakrisen.

Foredragsholder

Gunstein Skomedal

har doktorgrad innen energimaterialer fra Universitetet i Agder og har idag en bistilling som post. doc. ved Institutt for ingeniørvitenskap, i tillegg til arbeid med produktutvikling i Elkem. Bakgrunnen er materialteknologi ved NTNU og arbeid i flere ulike divisjoner i Elkem. Det siste året har han jobbet med fremstilling av anodematerialer til litium-ion batterier i Elkem Carbon og forskningsprosjekter på gjenbruk og resirkulering av elbilbatterier ved UiA.

*

Lørdagsuniversitetet er populærvitenskapelige foredrag av forskere ved Universitetet i Agder.

Aktuelle tema blir presentert og diskutert i en uformell setting. Her kan du både få en kopp kaffe og påfyll av kunnskap.

Arrangementene er gratis og åpne for alle.

Lørdagsuniversitetet holder til i TeateretKongens gate 2, Kristiansand sentrum

Det er stor pågang. Vær tidlig ute for å få plass.

Arrangører:

Universitetet i Agder i samarbeid med Teateret

UiA har lørdagsuniversitet i Arendal, Flekkefjord, Grimstad, Mandal og Kristiansand.

Program for de forskjellige byene finner du på www.uia.no/loerdagsuniversitetet

*

Se programmet på Forskningsdagenes nettside:

Se programmet for alle arrangementene under Forskningdagene på Agder: