4 juni
Kl 10.15:
Martin Kjeøen Erikstad (UiA) og Leif Otto Paulsen (NFF Agder) – Velkommen
Rune Høigaard, Universitetet i Agder og Olympiatoppen Sør – Hvordan gjennomføre den gode spillersamtalen?
11.00-11.15: Pause
Lars Erik Espedalen, Norges Idrettshøgskole – Hvem faller fra? Hvorfor faller de fra? Og er det egentlig et problem?
Anders Jacobsen, tidligere fotballproff og topptrener – Hjelp, jeg har blitt fotballtrener!
12.30-13.30: Lunsj
13.30:
NFF Agder v/Leif Otto Paulsen – Barne- og ungdomsfotballen i Agder – Status, muligheter og utfordringer
Lyngdal Idrettslag og Flekkefjord Fotballklubb – Spillerutvikling utenfor Kristiansand
Tomi Markovski, IK Start – Hvordan kan Start ha en god ungdomsavdeling og samtidig styrke breddeklubbene?
14.30-14.45 – Pause
14.45:
Monica Torstveit, Universitetet i Agder og Olympiatoppen Sør – Barrierer og muligheter for kvinnelige utøvere og trenere
Isabella Hayes Sundby, hovedtrener IK Start Kvinner – Utvikling av toppidrettskultur på kvinnesiden på Sørlandet
Randesund Idrettslag – Spiller- og trenerutvikling på jentesiden i en breddeklubb - erfaringer fra hverdagen
15.45-16.00: Pause
16.00
Alf Ingve Berntsen, trener Bryne FK G99 – «Flest mulig, lengst mulig, best mulig» – Hvordan Bryne-99 utviklet toppspillere og tok vare på bredden.
17.00 Takk for i dag
Alf Ingve Berntsen er økonom, fotballærer og nå trener for Frøyland i Rogaland. De siste årene har han imidlertid blitt mest kjent som mannen som trente Erling Braut Haaland i nesten 10 år på Bryne. Like imponerende som Haaland, er hvor bra det gikk med dette Bryne-laget som helhet; Flere på laget ble veldig gode, og i dag har 6 spillere som var tilknyttet dette laget blitt profesjonelle. Samtidig ble bredden ivaretatt - svært få sluttet. Laget ble også kjent for godt lagmiljø og god oppførsel. I foredraget vil Berntsen gå i dybden på hva de gjorde på Bryne for å utvikle toppspillere, utvikle mennesker og ta vare på bredden.
Anders Jacobsen er tidligere fotballspiller for blant annet Start, Vålerenga, Sheffield United og Stoke City. Han jobber som lærer, og har tidligere vært trener i Skeid og Strømsgodset. Da han ble trener for egne barn satt han allikevel med følelsen «Hva gjør jeg nå?!». I foredraget «Hjelp, jeg har blitt fotballtrener!» vil han gå i dybden og gi praktiske tips knyttet til det å trene barn: Hva er en god økt i barnefotballen? Hvordan kan vi legge til rette for mestring og glede? Og hvordan bygge relasjoner til barn som skal lære å spille fotball?
Lars Erik Espedalen jobber som forsker på Norges Idrettshøgskole. Han forsker på frafall, inkludering og sosial ulikhet i den organiserte barne- og ungdomsidretten. Innenfor idretten har han vært trener for både nybegynnere og landlagsspillere i bordtennis. I foredraget vil han snakke om frafallsproblematikken i norsk ungdomsidrett. Hvem faller fra? Hvorfor faller de fra? Og er det egentlig et problem?
Monica Klungland Torstveit er professor i idrettsvitenskap ved Fakultet for helse og idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder, samt fagansvarlig for enheten Idrettsernæring og restitusjon ved Olympiatoppen Sør. Hun forsker og underviser blant annet på tematikker knyttet til fysisk aktivitet, helse og idrettslig prestasjon, med et økende fokus på inkludering og utvikling av kvinnelige trenere og utøvere. I foredraget vil hun snakke om kjønnsforskjeller i idretten, samt barrierer og muligheter for kvinnelige trenere og utøvere.
Isabella Hayes Sundby er hovedtrener for IK Start Kvinner, og har tidligere spilt for Klepp, Amazon Grimstad og IK Gimletroll. Hun er oppvokst i akademiet til Manchester United og har spilt profesjonelt for Leicester og Manchester City. I foredraget vil hun snakke om kvinnesatsingen i Start, og hvordan hun jobber for å utvikle en toppidrettskultur på kvinnesiden på Sørlandet.
Tomi Markovski er utviklingsleder i IK Start. Han har tidligere vært utviklingsleder og assistenttrener i Sandnes Ulf, og har også jobbet for Bærum, Brann, Stabæk. Han har også vært engasjert ved Norges Toppidrettsgymnas. I foredraget vil han snakke om utviklingsarbeidet i Start, og hvordan Start kan ha en god ungdomsavdeling og samtidig styrke breddeklubbene.
Rune Høigaard er professor i idrettsvitenskap ved Fakultet for helse og idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder og professor II ved NTNU. Han er også fagansvarlig i idrettspsykologi ved Olympiatoppen Sør. Han har lang erfaring med forskning og undervisning knyttet til temaer som veiledning, gruppedynamikk, trenerrollen og idrettspsykologi, og har blant annet gitt ut boken «Veiledningssamtaler i idrett». I foredraget vil han snakke om viktigheten av trener-utøver relasjonen og veiledningssamtaler, samt gi konkrete tips for hvordan gode spillersamtaler kan gjennomføres.
Arrangementet er gratis, og inkluderer lunsj og kaffe.
Målgruppen for konferansen er trenere og ansatte i fotballen i Agder, samt studenter ved Institutt for Idrettsvitenskap og kroppsøving ved UiA. For trenere med UEFA B-lisens vil deltakelse kvalifisere for etterutdanningstimer (4 timer).
Påmeldingsfrist er 4. juni.
For klubbpåmelding over 10 deltakere: Send epost til Leif Otto Paulsen: LeifOtto.Paulsen@fotball.no
Universitetet i Agder v/ Martin Kjeøen Erikstad og Per Thomas Byrkjedal og NFF Agder v/ Leif Otto Paulsen.
For spørsmål om konferansen, kontakt Martin Kjeøen Erikstad: martin.erikstad@uia.no eller telefon 99238186.