18. nov 2020

Legg til kalender

Påmeldingsfrist

Ingen frist angitt

AVLYST! Sosiale medier – en velsignelse eller forbannelse for ytringsfriheten?

Folkemøtet med Ytringsfrihetskommisjonen er dessverre AVLYST på grunn av korona-situasjonen.

Folkemøtet med Ytringsfrihetskommisjonen er dessverre avlyst!

Ytringsfrihetskommisjonen - invitasjon

18 nov
kl 19:00 - 20:30

Legg til kalender

Henrik Ibsens auditorium - B1 018, Campus Kristiansand

Påmeldingsfrist

Ingen frist angitt

Falske nyheter, anonym valgpåvirkning og hatefulle ytringer - fra presidentvalget i USA til lokalvalget i Kristiansand. Velkommen til folkemøte med Ytringsfrihetskommisjonen 18. november.

Ytringsfrihetskommisjonen skal utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet i dagens samfunn, med utgangspunkt i Grunnlovens § 100.

Nå kommer de til Kristiansand for å diskutere hvordan sosiale medier påvirker oss, bare to uker etter valget i USA.

Kommisjonen skal ha et to dagers arbeidsmøte ved UiA Kristiansand. På kvelden den 18. inviterer de til folkemøte. Innspillene blir tatt med i kommisjonens videre arbeid.

Deltakelse krever påmelding.

Rektor ved UiA, Sunniva Whittaker ønsker velkommen før kommisjonsleder Kjersti Løken Stavrum innleder med aktuelle perspektiver og refleksjoner fra kommisjonens arbeid.

Adele Matheson Mestad, som er medlem Ytringsfrihetskommisjonen og direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter, leder oss videre gjennom arrangementet.

For å belyse temaet er det satt sammen et bredt panel med engasjerte mennesker.

Det blir åpnet for spørsmål fra salen underveis.

Arrangementet blir streamet, og et opptak vil bli tilgjengelig på Universitetet i Agders nettsider i etterkant av arrangementet.

Til panelet kommer:

• Marianne Neraal, politisk sjef Facebook Norge
  • Eivind Ljøstad, sjefredaktør Fædrelandsvennen
  • Vidar Kleppe, gruppeleder Demokratene Kristiansand
  • Steinar J. Olsen, medlem av Ytringsfrihetskommisjonen
  • Dag Ingvar Jacobsen, professor UiA
  • Jannike Sveinsdatter Arnesen, bystyrerepresentant AP Kristiansand
  • Christine Alveberg, tidligere UiA-student og bystyrerepresentant Kristiansand Venstre

Velkommen til et spennende og høyaktuelt arrangement!

Ytringsfrihetskommisjonen - bildet er tatt ved det første møtet i kommisjonen 9. juni 2020. (Foto Mari Bratten Olafsen/KUD)

Ytringsfrihetskommisjonen ledes av Kjersti Løken Stavrum. Løken Stavrum har bakgrunn som journalist og redaktør. Hun er administrerende direktør i Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier som er den kontrollerende eier av medieselskapet Schibsted. Løken Stavrum er styreleder i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, har tidligere vært generalsekretær i Norsk Presseforbund, er utdannet statsviter og har en mastergrad i ledelse.

De øvrige kommisjonsmedlemmene er:

• Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, musiker og medlem av Karpe, Oslo
  • Ragna Aarli, professor i rettsvitenskap ved Det juridiske fakultet, UiB, Bergen
  • Eirin Eikefjord, journalist, Bergen
  • Anki Gerhardsen, frilansjournalist og kritiker, Bodø
  • Nils Johan Heatta, instituttleder ved Samisk Høgskole, Kautokeino
  • Bente Kalsnes, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Oslo
  • Sebastian Klein, pedagogisk leder ved Falstadsenteret, Trondheim
  • Mimir Kristjánsson, forfatter og politiker, Stavanger
  • Adele Matheson Mestad, direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter, Oslo
  • Bård Borch Michalsen, førstelektor ved Handelshøgskolen UiT, Harstad
  • Steinar J. Olsen, arbeidende styreleder i Stormberg, Kristiansand
  • Shabana Rehman, daglig leder i stiftelsen Født Fri, Spydeberg
  • Begard Reza, generalsekretær i Salam, Oslo
  • Kjetil Rolness, sosiolog og skribent, Oslo
  • Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i Dagen, Moss
  • Jan Inge Sørbø, professor ved Høgskulen i Volda, Volda
  • Sarah Zahid, student og forfatter, Bergen

Kommisjonens rapport i form av en NOU skal legges fram for Kulturdepartementet innen mars 2022. Mer om Ytringsfrihetskommisjonens medlemmer og deres arbeid.