Les mer om hvordan UiA bruker informasjonskapsler på dette nettstedet og hvordan du kan deaktivere disse.
Ingen frist angitt
Oslofjorden og Skagerrak er Norges kanskje viktigste havområde, og har tilsvarende betydning for de øvrige Skandinaviske landene. De er dessuten vår port mot Nordsjøen, de britiske øyer og EU. Ulik bruk og forvaltning har gitt opphav til konflikter, så vel som trusler mot det biologiske mangfoldet.
For å sørge for at det unike havområdet utvikles og forvaltes på bærekraftig og best mulig måte, forener Universitetet i Oslo krefter med Universitetet i Agder, næringsliv og ulike forskningsinstitusjoner innenfor Skandinavia. Gjennom utdanning og forskning vil vi sammen sikre det biologiske mangfoldet, miljøet, samt næringsutvikling basert på ny kunnskap om havet og kystsonen generelt og om Oslofjorden-Skagerrak spesielt.
Velkommen til kickoff for samarbeidet!
Ordstyrer: Kristin Vinje
Frokost fra kl. 08:00.
Program fra kl. 08:30:
Velkommen ved Michael Rygaard Hansen, dekan ved Fakultetet for teknologi og Realfag, UiA
Åpning ved Svein Stølen, rektor, Universitetet i Oslo (UiO) Sunniva Whittaker, rektor, Universitetet i Agder (UiA) Sissel Rogne, direktør Havforskningsinstituttet (HI)
Havforskningsinstituttet satsning på kystsoneforskning/-forvaltning og blå kompetanse ved Sissel Rogne, direktør, Havforskningsinstituttet
UiOs strategi for feltet hav ved Morten Dæhlen, dekan, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiO
Oslofjord og Skagerak: Et rikt havområde med dynamisk interaksjon med andre Europeiske havområder ved Nils Chr. Stenseth, professor, UiO/UiA (CCR)
Oslofjord og Skagerak: Havområdet der folk bor ved Svein Harberg, Stortingsrepresentant (H) og tidligere ordfører i Grimstad.
Torsk og forurensning gjennom et halvt århundre ved Kotaro Ono, postdoktor, Havforskningsinstituttet, UiA, Centre for Coastal Research (CCR) og UiO, Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES)
Koplingen biologi, oceanografi og data-science ved Halvor Knutsen, professor og leder av CCR, UiA og Havforskningsinstituttet
og Kai Håkon Christensen, professor og leder av Avdeling for hav og is ved Meteorologisk institutt.
Om økosystem-genomikk og data science ved Kjetill Sigurd Jakobsen, professor, UiO/CEES
Panel: Morten Dæhlen, Svein Harberg, Sissel Rogne og Sunniva Whittaker
Avslutning ved Nils Chr. Stenseth
Medvirkende
Les mer her: https://arendalsuka.no/event/user-view/11152
En smakebit fra kunstfag
Fakultet for kunstfag ved Universitetet i Agder (UiA) inviterer til lunsj med et knippe varierte innlegg fra vårt hverdagsliv på campus. Fra forskningsprosjekter og undervisning til likestillingskamp og musikk.
Vi serverer lunsj gjennom hele timen.
Dekan Marit Wergeland-Yates ønsker velkommen.
10.30 til 10.45: Helse i hver tone – professor Anne Haugland Balsnes
Finnes det noen sammenhenger mellom kunst, kultur og helse? Hva slags helse er det i så fall snakk om? Og hva slags kunst eller kultur? Med eksempler hovedsakelig fra musikk diskuterer Balsnes hvordan kunst og kultur kan være en ressurs i folkehelsearbeid.
10.45 til 11.00: Vegen mot likestilling i musikkutdanning - student Mathias Degnepoll Øren
GENUS-prosjektet eit samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Agder (NOR), Det Jyske Musikkonservatorium (DK) og Musikhögskolan i Malmö (SE), med likestilling innan musikkutdanning som hovedfokus. Prosjektet spenner seg over tre år, og ynskjer å belyse den skeive kjønnsfordelinga i musikkutdanninga, samt å utvikle ein «toolbox» for å hjelpe pedagoger til å arbeide med dette temaet!
11.00 til 11.15: Beatgenerasjonen som undervisning – førsteamanuensis Frida Forsgren
Universitetet i Agder eier sammen med Katedralskolen Kristiansand Gimle verdens største samling av beatkunst: malerier, skisser og skulpturer laget av kunstnere knyttet til den amerikanske beatgenerasjonen. Kunstverkene henger på Campus i Kristiansand og forteller historier om vestens første protestbevegelse. I foredraget forteller Forsgren om samlingen, beatgenerasjonen, og hvordan kunsten brukes aktivt i undervisningen.
11.15 til 11.30: Våre egne studenter avslutter det hele med musikk.
Medvirkende
Universitetet i Agder ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Institutt for psykososial helse, presenterer forskning knyttet til temaet:
Får barn og unge den hjelpen de trenger, eller får de den hjelpen vi har bestemt oss for å gi?
Og er det forskjell på disse?
Vi diskuterer standardisering, byråkratisering, evidens og frykt som hinder for god hjelp og gode fagfolk.
Velkommen til paneldialog med utgangspunkt i forskning og brukererfaringer.
Medvirkende:
Kontaktperson: Veslemøy Rabe, fakultetsdirektør, Universitetet i Agder, 918 73 590, veslemoy.rabe@uia.no
Universitetet i Agder ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, stiller spørsmålet og gir noen svar.
Medvirkende:
Kontaktperson: Veslemøy Rabe, fakultetsdirektør, Universitetet i Agder, 918 73 590
Universitetet i Agder, ved Centre for Lifecourse Nutrition, stiller spørsmålet om samfunnet tar kostholdet vårt på på alvor, og kan også gi noen svar.
Medvirkende:
Kontaktperson: Veslemøy Rabe, fakultetsdirektør, Universitetet i Agder, 918 73 590, veslemøy.rabe@uia.no
Universitetet i Agder ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, inviterer til seminar om mulighetene kunstig intelligens gir for kreftpasienter.
Her vil bli en innledning av en helsepolitiker, samt innspill fra forskere, brukerorganisasjoner og helsepersonell.
Medvirkende:
Kontaktperson: Veslemøy Rabe, fakultetsdirektør, Universitetet i Agder, 918 73 590, veslemøy.rabe@uia.no
Historisk sett har det vært liten kontakt mellom studenter i humanistiske fag og arbeidslivet. Det er nå en tydelig forventning fra storting og regjering om at denne forbindelsen skal styrkes. For at det skal skje, må både studentene og aktørene i arbeidslivet bevisstgjøres på hva slags kompetanse studenter i fag som historie, filosofi, språk, pedagogikk, religion og kommunikasjon har.
Vi inviterer derfor til et arrangement for å kaste lys over spørsmålet «Kan humanister brukes til noe?»
Medvirkende:
Kontaktperson: Andreas Aase, førstelektor, Universitetet i Agder, +47 98223003, andreas.aase@uia.no
Barnevernets begreper i bevegelse er tittel på ei bok som kom ut i 2018. Noen av begrepene vil være velkjente fra barnevernets historie, andre vil være nyere. De fleste av bokas fjorten forfattere arbeider ved UiA. Seks av forfatterne vil delta. Et knippe sentrale begreper i barnevernet vil introduseres og arrangementet vil ta form av en samtale forfatterne imellom. Det er Reidun Follesø som leder samtalen. De som deltar er:
Førstelektor Torunn Alise Ask: Utsatte barn
Professor Solveig Botnen Eide: Det biologiske prinsipp
Førstelektor Jorunn Gjedrem: Barnets beste
Førsteamanuensis Ann Christin Nilsen: Tidlig innsats
Doktorgradsstipendiat Siv Kristine Schrøder: Medvirkning
Førsteamanuensis Cecilie Revheim: Fosterforeldrenes egne barn,
Studenter på den nye barnevernutdanningen i Agder er spesielt invitert til dette arrangementet.
Medvirkende
Les mer her: https://arendalsuka.no/event/user-view/11557?redir=%2fevent%2fmine%23eidx_11
15.mars 2018 er en merkedag i norsk politisk historie. Det var dagen da Sylvi Listhaug brukte fire forsøk fra Stortingets talerstol på å formulere en akseptabel unnskyldning for et omstridt Facebook-innlegg. Aldri før har vi tydeligere vært vitne til unnskyldningens (manglende) kraft i norsk offentlighet.
Å forlange unnskyldninger er på få år blitt et av de mest fremtredende trekk ved vår politiske samtale. Å kunne unnskylde og beklage seg på riktig måte er blitt en kunst politikere er nødt til å beherske. Unnskyldningen er blitt politisk kapital.
For å forstå dette plutselige fenomenet som har oppstått i norsk offentlighet, må vi forstå hva unnskyldninger dypest sett er, og gjør. Kom på Eilerts salong for å bli klokere på et av de mer oppsiktsvekkende fenomen i norsk offentlighet!
Les mer her: https://arendalsuka.no/event/user-view/11994