Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Det mest lærerike semesteret mitt så langt

Marte Grønberg (foto)

Jeg sitter igjen med kunnskap og erfaring som er vanskelig å få i Norge. Man får oppleve det å føle seg helt fremmed i en ny kultur og måtte tilpasse seg dette nye landet på et annet språk enn morsmålet sitt. Dette er ei erfaring jeg ser på som utrolig viktig for oss som skal inn å undervise elever som kanskje er i samme situasjon.

Marte Grønberg

Lektorstudent på utveksling til James Cook University

Navn: Marte Grønberg

På utveksling til: James Cook University, Townsville, Australia

Studium: Lektorutdanning 

Hvorfor valgte du å dra på utveksling?

Jeg trengte et lite avbrekk fra studiene her i Kristiansand og planen var lenge å ta et permisjonsår for å få muligheten til å reise. På søken etter mitt neste eventyr begynte medstudenter å prate om utveksling og plutselig ble det klart for meg at jeg kunne få i både pose og sekk. Ved å gå videre på studiet mitt i et annet land fikk jeg dekket behovet mitt for nye impulser på en helt annen måte enn jeg hadde gjort ved å reise på egen hånd. Som student får du en unik innsikt i en ny kultur. Jeg angrer ikke ett sekund på at valget falt på utveksling!

Marte Grønberg foran fin strand (foto)

Hva er det som gjør James Cook University spesiell?

JCU er et anerkjent universitet med dyktige professorer og spennende studietilbud. Men det er ikke til å stikke under en stol at klimaet var den avgjørende faktoren til at jeg valgte nettopp JCU og det er vel akkurat dette som gjør at Townsville skiller seg ut. Med over 300 soldager i året, tropisk klima og et usedvanlig rikt dyreliv får du virkelig oppleve det ekte Australia!

Snorkling (foto)

Hvordan var studiene dine?

Jeg tok fire forskjellige fag ved JCU, alle knyttet opp mot statsvitenskap og sosiologi. Studiene var for min del svært annerledes enn hva jeg er vant til ved UiA, da vi hadde kontinuerlige innleveringer og presentasjoner jevnt gjennom hele semesteret i tillegg til to avsluttende eksamener. Det var til tider utfordrende og tidskrevende, men også vanvittig lærerikt. Fagene var både tidsrelevante og interessante og nivået på professorer og lærere var imponerende. JCU stiller også opp med et enormt hjelpeapparat med workshops, kurs og mentorer som kan hjelpe deg på rett vei med essays og innleveringer. I tillegg er det et motiverende og godt læringsmiljø blant medstudenter og biblioteket er ofte et sosialt møtested når innleveringsfristene begynner å presse på. For min del har det uten tvil vært det mest lærerike semesteret mitt så langt. 

Hva tar du med deg videre fra utvekslingen som du ikke ville fått i Norge?

Som lektorstudent med samfunnskunnskap som hovedfag vil jeg si at jeg sitter igjen med kunnskap og erfaring som er vanskelig å få i Norge. Man får oppleve det å føle seg helt fremmed i en ny kultur og måtte tilpasse seg dette nye landet på et annet språk enn morsmålet sitt. Dette er ei erfaring jeg ser på som utrolig viktig for oss som skal inn å undervise elever som kanskje er i samme situasjon. I tillegg var det veldig interessant å studere samfunn og internasjonal politikk fra et annet perspektiv enn det vi har i Norge og Europa. Man får enkelt og greit utvidet horisonten og komfortsonen sin, noe som er viktig innenfor de fleste fagfelt, men kanskje spesielt for oss lærerstudenter. Sett bort i fra dette sitter jeg igjen med nye vennskap og mange flotte reiseopplevelser som jeg ikke ville fått dersom jeg hadde blitt i Norge. 

Strand (foto)

Tre tips til studenter som skal til James Cook University?

  • Kjøp deg en sykkel eller bil.
    Avstandene er ganske store innad i Townsville og kollektivtransporten er ikke den beste. (Det arrangeres sykkelsalg en av de første dagene i O-week, sykkelen kan du selge tilbake til JCU igjen når du drar.)
  • Få med deg så mange solnedganger som mulig fra Mount Stuart.
    Pakk med deg en piknik og ta den 20-minutters lange kjøreturen opp det høyeste fjellet i Townsville. Her vil du få oppleve en solnedgang som lite kan slå.
  • Kos deg!
    Til tross for mye skole er det uten tvil tid til å kose seg. JCU Student Life arrangerer flere sosiale arrangementer gjennom semesteret som er svært populære blant studenter. O-week (JCU sitt svar på fadderuke) holdes uka før skolestart og er en flott måte å knytte sosiale relasjoner. I tillegg vil jeg anbefale å sette av litt tid og penger til å oppleve områdene rundt Townsville. Ta deg en helgetur opp til Cairns for å dykke i Great Barrier Reef eller opplev storbylivet i Brisbane. Mulighetene er mange med Townsville som hovedbase.