Nils H. Sødal er sanger, scenekunstner og forfatter med en PhD innen prestasjonspsykologi og startet i sin stilling som professor II ved Universitetet i Agder januar 2021.

Han er født i Kristiansand, men dro til Oslo som 19 åring for å begynne på vokallinjen på Norges Musikkhøgskole. Her sang Sødal med Gunnar Martinsen, Aase Nordmo Løvberg og Svein Bjørkøy. I tillegg tok han timer hos Oren Brown og Susanna Eken.

«Jeg husker at det var ganske steile fronter når det gjaldt synet på hva som var god sangteknikk. Ulike grupperinger opererte nærmest som små trossamfunn hvor alle hevdet å ha grepet Sannheten med stor S. Også i dag eksisterer det skarpe skillelinjer mellom ulike sangskoler.

Derfor sier jeg alltid til studentene: Plukk litt herfra og litt derfra og lytt mest til deg selv. Ingen sitter på den fulle og hele sannhet. Det viktigste for en ung sanger og musiker er å spørre seg: Hva fungerer best for meg?

Det handler om å ta eierskap til egen utvikling og til egen skaperkraft. Når det gjelder kunstutøvelse er det ingenting som trumfer det personlige fingeravtrykket.»

I Oslo kom Sødal tidlig i kontakt med Den Norske Opera & Ballett hvor han etter hvert ble fast ansatt som solist. Før dette gjestet han en del større operahus i utlandet, som Semperoper i Dresden.

I Norge har Sødal sunget med alle de profesjonelle symfoniorkestrene og vært solist ved Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival og Risør Kammermusikkfest. Han har også vært knyttet ulike teatre, blant annet Det Norske Teater.

I 2021 fullførte Sødal sin PhD i prestasjonspsykologi ved Kunsthøgskolen i Oslo. I samarbeid med blant annet Olympiatoppen forsket han på mentale og psykologiske faktorer knyttet til det å prestere under press. Med bakgrunn i dette arbeidet har han de senere år undervist på Operahøgskolen, Teaterhøgskolen, Avdeling Dans ved KHiO, Musikkteaterhøgskolen og Barratt Due. I tillegg driver Sødal utstrakt kurs- og foredragsvirksomhet innenfor ulike fagmiljø som spenner fra Utenriksdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Talent Norge, Olympiatoppen og Idrettshøgskolen, til  mediebedrifter, privat næringsliv og større og mindre kulturbedrifter.

Sødal har også sittet i noen prøvesangkomiteer og vært sensor på Operahøgskolen.

Nils Harald Sødal har gitt ut tre skjønnlitterære romaner og har bidratt på flere CD-innspillinger, særlig i tilknytning til ny musikk. Det har også blitt noen småpriser opp igjennom i tillegg til et stipend fra hovedsamarbeidspartnerne til Den Norske Opera & Ballett og et toårig Arbeidsstipend fra Kulturrådet.

Sist endret: 12.05.2021 22:05