UiA-forskere får Sørlandets litteraturpris 2017 - Universitetet i Agder

UiA-forskere får Sørlandets litteraturpris 2017

Professor Berit Eide Johnsen og førsteamanuensis Gustav Sætra ved UiA har fått Sørlandets litteraturpris 2017 for tobindsverket Sørlandsk skipsfart 1600-1920

Sørlandsk skipsfart bokforside - utsnitt.
Professor Berit Eide Johnsen og førsteamanuensis Gustav Sætra ved UiA har skrevet faglitteratur av høy klasse og belønnes med Sørlandets litteraturpris 2017.

Prisen ble gitt i klassen for faglitteratur. De andre nominerte bøkene var Bjørn Berges Landene som forsvant og Kjell Olav Masdalens Erik Munk, kriger, lensherre og bondeplager.

Juryens vurdering av vinnerbidraget for faglitteratur lyder slik:

«Sørlandsk storhetstid knyttet til maritim næring er behandlet samlet og grundig over to bind. En fremstilling av skipsfarten på Sørlandet – både på vei opp og ned, over 400 år. Verket rommer ikke bare landsdelens økonomiske utvikling knyttet til skipsfarten, men også hvordan den fikk konkrete følger for menneskers liv og kultur.»

Bøkene til Eide Johnsen og Sætra er også godt mottatt av kritikerne. Jarle Bjørklund gav del to av bøkene en sekser i Fædrelandsvennen og mente framstillingen var mesterlig.

”Dette er glitrende historisk håndverk. Forfatterne fremsetter teser, bygger opp premiss på premiss for så å konkludere. De fører et nøkternt språk, men det flyter. Premissene er tungt fundert i tallmateriale synliggjort med gode grafiske fremstillinger”, skrev Bjørklund.

– Jeg er veldig glad for denne prisen. Den tyder på at sjøfarten fremdeles er en viktig del av landsdelens identitet, sa Berit Eide Johnsen til Fædrelandsvennen etter prisutdelingen.

Boka gis ut på Portal forlag