Musikeren Robin Rolfhamre får forskningspris - Universitetet i Agder

Musikeren Robin Rolfhamre får forskningspris

Han leverte doktoroppgaven om lutt og tidligmusikk før tidsfristen, gir ut sin tredje soloplate i disse dager og er ennå ikke fylt 30 år.

Robin Rolfhamre
Musikeren og forskeren Robin Rolfhamre er tildelt Agder Vitenskapsakademis pris til yngre forskere for 2016. (Foto: Ingunn Johnsen Rolfhamre)

– Det betyr mye for meg å få denne prisen. Å være ung og bli tatt inn i varmen er viktig. Særlig i en bransje der du er avhengig av lang erfaring for å bli skikkelig god, sier Robin Rolfhamre.

Agder Vitenskapsakademis pris til yngre forskere tildeles for 2016 Robin Rolfhamre. Han er  førsteamanuensis, musiker og forsker ved Universitetet i Agder (UiA). Rolfhamre får prisen for sine konserter og plateutgivelser med tolkninger av tidligmusikk, og for sin doktoravhandling og andre vitenskapelige artikler om tidligmusikk.

Banebryter

Juryen har bestått av Konrad Mikal Øhrn og Arne Stakkeland. De begrunner prisutdelingen med at Rolfhamre har vært en aktiv og nyskapende forsker, og mener at doktorarbeidet – The Popular Lute – er banebrytende.

”Arbeidet imøtegår (...) mange moderne oppfattelser om musikken som museal og aristokratisk,” skriver juryen. Doktoravhandlingen får skryt for å sammenføye disiplinene luttforskning og populærmusikkstudier. Juryen sier at Rolfhamre baner vei for et nytt forskningsfelt der relasjonen mellom utøving og forskning står sentralt. Rolfhamres egne luttframføringer av tidligmusikk beskrives som visuelle, intuitive og grenseoverskridende.

– Det er en ære å få denne prisen og få anerkjennelse for alle de timene jeg har lagt ned i arbeidet med musikk. Jeg er ikke minst beæret fordi dette er min første forskningspris, sier Rolfhamre.

Tonedannelse og plate

Forskeren og musikeren er travelt opptatt både med plateutgivelser, forskningsprosjekter, komponering og konserter om dagen. Han er godt i gang med å skrive en bok om tonedannelse, som han regner med blir ferdig i løpet av neste år.

Prispengene på 10 000 kroner fra Agder Vitenskapsakademi vil han bruke på et forskningsprosjekt.

– Jeg tenker kanskje jeg vil dra på en studiereise til Skottland og studere keltisk folkemusikk. Jeg vil intervjue musikere og forskere og finne ut mer om sammenhengene mellom tidligmusikk fra Storbritannia og keltisk folkemusikk, sier Rolfhamre.