– Det grønne skiftet har en demokratisk utfordring - Universitetet i Agder

– Det grønne skiftet har en demokratisk utfordring

Bærekraftig samfunnsutvikling bør i et demokrati innebære at folket er med på å bestemme hvilke miljøtiltak som prioriteres. Men hvem sine interesser fremmes egentlig i debatten?

Illustrasjonsbilde
Foto: Colourbox

– Dette er en av hovedutfordringene vi står ovenfor med det grønne skiftet, sier Mikaela Vasstrøm.

Vasstrøm er førsteamanuensis på Institutt for global utvikling og samfunnsplanlegging. Hun forsker på hvordan en demokratisk dialog om planleggingsprosesser kan føre til et mer bærekraftig samfunn.

– Begrepet «det grønne skiftet» i seg selv er for abstrakt. Det er uten reelt innhold. Når vi skal overføre dette til handling og endringer i politikken, oppstår det konflikter mellom ulike interesser og verdier, sier Vasstrøm.

Mikaela Vasstrøm

Et eksempel på en slik konflikt ser man ofte i utbygging av vindmølleparker. En gruppe som ønsker å prioritere produksjon av grønn energi, kan bli møtt av motstand fra en annen gruppe som ser hvordan utbyggingen påvirker naturen, biomangfoldet og landskapets rekreasjonsverdi.

– En demokratisk debatt krever at vi åpner for dialog med befolkningen, og at det ikke bare er ekspertenes synspunkter som tas på alvor, sier Vasstrøm.

Les også: Vil vi ha demokrati eller ekspertdiktatur?

Debatt i Eilerts salong

Torsdag 12. januar holder Vasstrøm et innlegg før i Eilerts salong på Gamle Agder Teater. Eilerts salong er en arena for debatt, samtale og refleksjon over aktuelle samfunnsspørsmål, i regi av Fakultet for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Agder.

– Eilerts salong er en god arena for å løfte denne diskusjonen på en bred arena, hvor ulike aktører er tilstede. Dette er ikke en debatt kun for inviterte. Det er åpent for alle, også den vanlige demokratiske borger, sier Vasstrøm.

• Musikk ved Emilie Omland og Mathias Lunde
  • Introduksjon v/ komitèen

Innlegg

• Mikaela Vasstrøm, forsker ved UiA: Miljøbevegelsens historie
  • Kenneth Andresen, regionalsjef i Vest-Agder fylkeskommune
  • Karen Landmark, forsker og prosjektleder i Eyde-klyngen: Hvordan jobber Eyde-klyngen med grønn vekst?

Pause og musikk

Debatt: Grønn vekst og om samfunnsvitenskapens rolle i miljødebatten
Christoffer Ringnes Klyve fra «Framtiden i våre hender», styrer samtalen.

Deltakere i debatten:

• Svein Hammer, sosiolog fra NTNU og forfatter av boken «Fra evig vekst til grønn politikk»
  • Stig-Erik Jakobsen, geograf fra Høgskolen i Bergen
  • Karen Landmark, forsker og prosjektleder i Eyde-klyngen.

Velkommen!

Les mer om arrangementet i UiA-kalenderen